Loading...

ABOUT

Home / ABOUT

Luka Mancini je večkrat nagrajeni oblikovalec, ki deluje na različnih področjih kreativnega izražanja. Njegova primarna dejavnost je oblikovanje vidnih sporočil. V zadnjem času bolj angažirano posega tudi na polje umetnosti. Poleg likovne umetnosti in filozofije se ukvarja tudi z plesom, gibom in glasbo. Je ustvarjalec, raziskovalec predavatelj in mentor. V prvi vrsti pa učenec življenja.

Zadnji večji projekt je bil nova poenotena podoba radijskih postaj Radia Slovenija: Prvi, Val 202, Ars, Radio SI, Radio Maribor, Radio Koper, Radio Capodistria in MMR  (2015).

V letih od 2005 do 2012 je deloval v tandemu skupaj z oblikovalko Katarino Mrvar pod imenom studio Lukatarina.


  • 15 let izkušenj dela za raznolike naročnike
  • prejemnik številnih nagrad doma in v tujini
  • strokovnost vedno podkrepljena z argumenti
  •  sposobnost razumevanja potreb naročnika
  • iskrena, dvosmerna komunikacija z naročnikom
  • širina, razgledanost ter sposobnost artikuliranja misli in idej
  • predanost strokovnim, izvirnim rešitvam
  • zanesljivost, točnost in odzivnost

Po gimnaziji Bežigrad se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, diplomiral leta 2005 in magistriral leta 2011. 

Že v času študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani  je prejel nekaj nagrad: modrc za drugo spremljevalko vseh del na festivalu Magdalena 2001 in zmago v kategoriji logotipov. Ter zlato nagrado na največjem mednarodnem študentskem tekmovanju Input/Output. (2003)
Diplomiral je z naslovom Eksperimeni v tipografiji in v kategoriji študentskih del za serijo plakatov prejel nagrado na drugem Bienalu vidnih sporočil Slovenije. Kasneje je prejel še dve Brumnovi nagradi, kot soavtor tipografije Dos-type in za serijo plakatov Morski odpadniki.
Prejel je tudi posebno pohvalo za oglas Bagfoot. Za svoje magistrsko delo z naslovom Vizualizacije filozofskih konceptov (2011) je prejel študentsko Prešernovo nagrado.
Omeniti velja še častno nagrado na natečaju za nov logotip podetja Gorenje (2005), 2. nagrado za plakat Sladoledov krik na Poster festivalu Ljubljana (2009), drugo nagrado na natečaju za podobo družbeno angažirane akcije Uravnotežimo odnose moči med spoloma (2013), ter zmagi na internem natečaju za novo podobo Vala 202 (2012), in na anonimnem natečaju za podobo projekta Tekstilnica Ekologov brez meja. (2013).
Njegova dela so bila objavljena v domačih in tujih oblikovalskih publikacijah: seriji Los Logos, LogoLounge, Graphic Inspirations, TypeOne, Cause and Effect, Output 2003 in 2004, mednarodnih revijah Idn in Novum, A3 format, domačih Klik, NeDelo, …
Njegovi vidnejši naročniki so Unesco, RTV Slovenija, Radio Slovenija, Mestna občina Ljubljana, Piranske soline, Gorenje, Mladinska Knjiga …

Z ekologinjo Andrejo Palatinus so kot člani društva Eco Vite za Mestno Občino Ljubljana pripravili odmevno razstavo Dejanja so glasnejša od besed. Svoje delo na področju ozaveščanja na področju okoljevarstva so nadaljevali z razstavama Vdihni Ljubljano (2009) in Spet ta gneča (2010), prostovoljno soustvarjali projekt Vrečka na Vrečko z Ekologi brez meja, ustvarili svojo blagovno znamko nakupovalnih vrečk iz tekstila Mula in številnimi drugimi akcijami.
Izpostaviti velja lik Bagfoota, ki je kot antijunak ozaveščal javnost o prekomerni rabi plastičnih vrečk ter se pojavil v številnih medijih (Tranzistor, Dobro jutro, tv Dnevnik, v tujih revijah …), tudi v pilotni oddaji za otroke Smetumetarije na RTV Slovenija, plesnih točkah in uličnih performansih.

Udeleževal se je tipografskih delavnic pod vodstvom profesorja Lucijana Bratuša v goriških brdih in v Karveljagu v slovenski istri. Šamanskih, zvočno terapevtskih delavnic in predavanj Mire Omrzel v letih 2007 do 2012, permakulturnih delavnic Janeza Božiča, Daria Corteza, in dogodkev Nare Petroviča. Plesno se je izobraževal na tečajih plesne šole Salsateca, v studiu Baobab (Studio 25) in festivalih pri svetovno znanih instruktorjih kot so npr. Albir in Carola oz. Isabelle in Felicien.